Curry Puff ni actually lia buat untuk breakfast semalam..terlewat sikit la n3 ni..dok sibuk update corat coret raya tak dan dah lia nak share ngan uolss..tapi huduh sikit la rupenye ..ye la sambil buat tu buat macam2 set pulak sampai 30 min..hamik kaw cenggini la jadinya..tapi rasanya sedap taw..( eh eh angkat bakul sendiri keee)..okla meh kita check cemana nak membuatnya ye..Actually lia buat ni main campak2 je..tapi lia try la anggarkan untuk uolss k...kalau rasa kurang sana sini boleh la edit sikit2 eh..
CURRY PUFF
sumber : Catatan Lia ( Dapur akak)
Bahan-Bahan:
Untuk Kulit Puff
10 keping kulit pastri jenama KAWAN
sebiji telur
Untuk inti:
5 biji kentang (dipotong dadu)
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah (Lia pakai rempah kari ikan)
1 biji bawang besar size sederhana (dipotong dadu)
Sedikit garam
sedikit penambah perisa
sedikit gula
Sedikit air
sedikit minyak untuk menumis
Cara-caranya:
Masak inti dulu.
1. panaskan minyak
2. Masukkan bawang dan tumis sampai naik bau
3. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga cilinya garing
4. Masukkan sedikit air
5. kemudian masukkan rempah kari, tumis sehingga rempahnya masak ( pecah minyak)
6. Masukkan gula,garam dan penambah perisa
7. Masukkan kentang yang telah didadu tadi
8. Biarkan atas api sehingga empuk
9. setelah empuk , tutup ape dan biarkan sejuk
untuk membuat puff:
1. Ambil sekeping puff jenama KAWAN dan potong 2 bahagian
2. letakkan inti tadi di atas salah satu bahagian
3. tutup di sebelah atas lapisan yang telah di letak inti tadi
4. ambil garfu dan tekan sekeliling puff
5. sapukan telur di atas puff tadi
6. Masukkan kedalam oven dan bakar sehingga kekuningan ( sebelum itu panaskan dulu oven pada suhu 200-230 celcius--bergantung kepada oven masing-masing)
SELAMAT MENCUBA!!
test
ReplyDelete